Rhodos eiland toeristische informatie

Rhodos eiland toeristische informatie

Algemeen:  In het uiterste zuidoosten van Europa, vlak onder Turkije, ligt het vakantie-eiland Rhodos (ook wel: Ródos, Rodos, Rhodus of Rhodes genoemd), het is het op vier na grootste Griekse eiland. Het heeft een oppervlakte van 1,390 km2, behoort tot de Dodecanese eilandengroep.

De maximale lengte is 77 km en het breedste punt bedraagt 37 km. Rhodos heeft een zeer interessante geschiedenis en veel bezienswaardigheden daarvan zijn bewaard gebleven, zoals oude Griekse tempels, steden en een grote middeleeuwse stad uit de kruisriddertijd . Het eiland is bergachtig, met de Akramytis (823m) in het zuidwesten, Atavyros (1.215 m) in het midden en Profitis Ilias (800 m) in het noorden. Het vlakke land dat hier overblijft, is weinig maar zeer vruchtbaar. De kust is bezaaid met prachtige zand, grindstranden en mooie baaien.

Rhodos heeft een Middellandse zee klimaat, met een gemiddelde temperatuur van rond de 19 graden, zachte winters en koele zomers dankzij de noord oosten wind die de hele zomer aanwezig is, het aantal zonnige dagen per jaar ligt rond de 260, vandaar de naam “zonne eiland” . In de voorzomer (april mei) ligt de temperatuur nog rond de 20 graden en het water 18 graden. Een regenbui is nog sporadisch te verwachten, maar daar tegenover staat dat het eiland fantastisch mooi en groen is met overal bloemenpracht (zie foto kalender). De dagtemperatuur in de midzomer (juli augustus) stijgt meestal over de 30 graden en de temperatuur van het water wordt dan rond de 26 graden. In de nazomer rond oktober kan het rustig nog wel eens 30 graden worden en het zeewater heeft nog een temperatuur van zo rond de 23 graden.

De westkust van het eiland is iets koeler vanwege zijn constante westelijke wind (de meltemi) en zeer geëigend voor windsurfers, de oostkant daarin tegen heeft minder golfslag maar meer mooie zandstranden. Voor degenen die willen swingen en uitgaan raad ik Faliraki (veel Engelsen en Duitsers) of Rhodos stad aan, Trianda ligt ongeveer 10 km van Rhodos stad, het nachtleven is daar iets “rustiger” maar daar treft je weer meer landgenoten aan. Zoek je iets rustigers dan raad ik het zuiden van het eiland aan, daar vindt je nog het Rhodos zoals het vroeger was met veel rust en mooie natuur. Geld: sinds 1 januari 2002 heeft Griekenland nu ook de Euro, is dat even lekker makkelijk!!! .Ook kunt je bijna overal geld uit “de muur” halen. Tijdsverschil: Het is 1 uur later in Griekenland, Elektriciteit: 220 Volt. Banken en postkantoren zijn dagelijks geopend van 08.00 uur tot 14.00 uur. In het weekend zijn ze gesloten.

Openbaar vervoer: De interlokale bussen, standplaats de Mandraki haven, hebben een conducteur aan boord die u kaartjes verkoopt. De kaartjes voor de stadsbussen in Rhodos kunt u kopen bij de kiosken. Als u een kaartje in de bus koopt, kost u dat iets meer.

Rhodos duur? NEE, misschien zijn bepaalde dingen in vergelijking met Nederland iets duurder, maar vergeleken met andere Griekse eilanden is Rhodos beslist niet duur (de btw is hier lager dan b.v. Athene). Daarbij komt ook nog dat op Rhodos alle grote supermarkten van Griekenland vertegenwoordigd zijn waardoor (vanwege de concurrentie) de prijzen van b.v. etenswaren beslist niet hoog zijn. Er zijn er zelfs al 2 zaken van de LIDL op het eiland.

Verkeer Mocht je zelf op ontdekkingsreis willen gaan en een auto of brommer huurt, wat heel erg leuk en avontuurlijk is, wees op je hoede want de Grieken hebben nou eenmaal andere rijgewoonten dan wij. Nog wat tips; niet onverwachte afslaan, altijd duidelijk de richtingwijzer aanzetten, bij twijfel over voorrang liever wachten tot er voorrang wordt verleend en vooral niet te hard rijden. Ken ook het verschil op de brommer of scooter tussen de voor en achterrem er ligt n.l. nogal wat steen en stof op de weg waarin je gauw gaat schuiven . Tachtig kilometer per uur op de grotere wegen is de maximale toegestane snelheid en net als in Nederland vijftig kilometer per uur in de bebouwde kom. Gordels en helm zijn verplicht. Nog iets belangrijks omtrent enige Griekse rijgewoonten die behoorlijk verschillen van die van ons; voor de Griek is het stopbord (ze staan bijna overal) hetzelfde als de voorrang driehoek voor ons, dus je zult er (bijna) niemand voor zien stoppen. De voorrechten die fietsers bij ons genieten bestaan niet en zebrapaden en voetgangers worden niet erg gerespecteerd.

Het huren van een scooter. Met een AM of motor vermelding op je rijbewijs kun je een brommer of scooter huren. Voor het huren van een motor heb je een motor rijbewijs nodig (eigen risico vanaf 150 € (2003). Iedereen is verzekerd, maar heeft een eigen risico van 50 € (2003 en we praten nu over scooters he) Dit betaald men alleen als er schade aan onze scooter is gemaakt door eigen schuld. Schade aan derden wordt volledig vergoed. Paspoorten worden alleen achtergehouden in Faliraki en als je geen vaste verblijfplaats hebt op het eiland. Voor het huren van een quad is een auto rijbewijs verijst. Een goed adres is Montiadis motorent (Herma is Nederlandse).

Vakantie in de winter. Meerdere jaren vloog Transavia de hele winter door twee keer per week (via Kreta) op Rhodos, jammer genoeg is dit voor de winter 2003/2004 van 1 November tot 1 april gestopt. Hopelijk word deze service weer eens voort gezet. De enigste manier om nu in deze periode naar Rhodos te vliegen is met Aegean airlines. Natuurlijk zijn veel restaurants en andere toeristische zaken gesloten in de winter maar toch blijft er ook veel open. In Rhodos stad blijven een stuk of 10 hotels gewoon open. Dit is een goede manier om Rhodos te leren kennen zoals het echt is (was). Voor mijzelf is dit de tijd waar ik me persoonlijk het lekkers voel hier op het eiland. Er is wel wat meer kans op bewolking en een regenbui, maar daarin tegen heb je de ruimte en is het een goede tijd voor een wat actievere vakantie. Windsurfen kun je naar hartelust en er is verhuur op de meeste stranden, er staat bijna de hele zomer een constante NW wind (de meltemi). Autoverhuur is natuurlijk volop aanwezig, pas er wel op dat je volledig verzekerd bent (zie meer onder verkeer). Wil je zeilen , er zijn mogelijkheden om een boot te huren (met of zonder kapitein), het is wel aan te bevelen om dit vooraf af te reserveren. Een tip voor boot huurders; wees er van verzekerd dat alle haven gelden voor de boot die je huurt zijn betaald door de vorige huurders, anders kan het wel eens gebeuren dat je voor deze kosten op moet draaien.

Internet De meeste cafe’s, bars en restaurants hebben een eigen hotspot, soms open anders moet je even naar de “sleutel” vragen.

Nederlandse televisie, men kan hier de BVN ontvangen en sinds maart 2007 via de Astra satellieten 19 en 23Gr meerdere regionale Nederlandse TV zenders. Radio; Rhodos heeft al een behoorlijk aantal lokale FM stations, persoonlijk beveel ik Radio one 88.0 FM aan. BVN niet in Uw hotel ?!, vraag er naar.

Wat is er nog meer – activiteiten : Eigenlijk alles, je kunt het zo gek niet bedenken. Bungie Jump (Faliraki), fietsen verhuur, fitness clubs, aerobics, bowling (Faliraki), voetbal, tennis, golf (Afandou), minigolf, casino, jachthaven, paardrijden, zeilen, duiken, kiting, waterski, windsurf, het waterpark (Faliraki), lunapark (Faliraki) en nog veel meer. Op de meeste stranden van Rhodos wappert de blauwe vlag, je weet wat dat betekend ….. schoner kan het niet.

Winkels: De meeste winkels zijn open van maandag tot zaterdag van 9:00 tot 13:00 en van 17:00 tot 21:00. Souveniers en sommige andere winkels hebben langere openingstijden. In sommige dorpen zijn winkels ook op zondag open.

Martkten: Er wordt 4x per week een markt gehouden in Rhodos op de volgende locaties: Elke woensdag: Saint Demetrius (Agios Dimitrios – Public Cemetery (Nekrotafio) area) Elke donderdag: Vyronos Street (“Diagoras” Municipal Stadium) Elke vrijdag: Konstantinou Ydraiou Street (Analipsis) Elke zaterdag: Saint Demetrius (Agios Dimitrios – Public Cemetery (Nekrotafio) area)

Toiletgebruik: Omdat het riolering systeem van Rhodos nog niet helemaal is9
aangelegd vraagt men er meestal om het toilet papier niet in de toilet te werpen maar in de daarvoor bestemde vuilnisbakjes.

Wij zijn helaas geen VVV Rhodos en hebben daarom niet altijd de kans Uw privé vragen te beantwoorden. En natuurlijk, Wilt U rhodosinfo Sponsoren dan bent U zeer welkom.

Wij wensen U een prettige en zorgeloze vakantie toe !

All rights reserved –- ©2015 Rhodosinfo.nl

AANBEVOLEN

Autoverhuur Rhodos

Autoverhuur Ixia – Trianda

Autoverhuur Faliraki

Bumpy Safari

Water hoppers duikschool

Surfline windsurf

SUP in Stegna